De waarde van de cadeaukaarten markt

Je kent het wel, je hebt een verjaardag of andere bijzondere gelegenheid en je hebt werkelijk geen idee wat je moet kopen. Grote kans dat je dan uiteindelijk met een cadeaukaart voor de dag komt. Hoewel we vaak als gever denken dat dit ontzettend onpersoonlijk is, blijkt toch dat ruim 8 op de 10 mensen ontzettend blij is met een cadeaukaart. Logisch ook, aangezien de dan helemaal zelf kunnen bepalen wat ze kopen. Vooral wanneer iemand je uitnodigt voor een housewarming, zijn ze er het meest bij gebaat dat ze cadeaukaarten krijgen van een meubelwinkel bijvoorbeeld, zodat ze iets leuks kunnen kopen voor in huis. Omdat de markt voor cadeaukaarten zo ontzettend groot is, zijn wij hier voor je ingedoken om nu eens te achterhalen hoe groot deze markt daadwerkelijk is, uitgedrukt in keiharde cijfers.

De voordelen van een cadeaukaart

Voor we verdergaan, is het goed eerst eens wat dieper in te gaan op welke voordelen een cadeaukaart heeft. Daarbij kijken we natuurlijk niet alleen naar de ontvanger, maar ook de uitgever. Niet iedere winkel maakt hier namelijk gebruik van, gemiste kans als je het ons vraagt! Wist je namelijk dat je heel eenvoudig persoonlijke cadeaukaarten kunt laten maken, ook in kleine oplages? Het voordeel van zo’n kaart, is dat mensen vaak kiezen voor een bepaald bedrag van zo’n gemiddeld 15 tot 25 euro. In een beetje winkel slaag je hier natuurlijk niet voor. De kans dat mensen dan meer uitgeven is dan vrij groot. Het is dus ook als kleine winkelier verstandig gebruik te maken van cadeaukaarten.

Hoeveel cadeaukaarten krijgen we per jaar?

Het aantal cadeaukaarten dat wordt uitgegeven is de afgelopen jaren steeds verder gegroeid. Van de bekende cadeaukaarten van grote bedrijven zoals BOL, Hema en ook Coolblue en Mediamarkt tot cadeaubonnen van lokale winkels in een dorp of stad. Als we kijken naar het gemiddelde aantal cadeaubonnen dat we per persoon kopen, dan zijn dit er zo’n 5 per jaar met een gemiddelde waarde van 25 euro per cadeaukaart. Op basis van deze cijfers is de waarde van deze markt dus zo’n 1 miljard euro. Vrij recentelijk heeft DCP Groningen maar liefst 100.000 giftcards mogen produceren voor Sterkado. Dit om aan te geven hoe ontzettend veel cadeaukaarten er in omloop zijn in ons land. Dus vind je het lastig om iets leuks te bedenken, dan is het dus alles behalve onpersoonlijk om iemand een cadeaukaart te geven.

Populaire cadeaubonnen

Waar de welbekende VVV bon tot jaren geleden enorm populair was, is dit tegenwoordig wel iets minder geworden. Wat we steeds meer zien, is dat mensen meer waarde hechten aan een stukje beleving. Dat houdt dus ook in dat cadeaubonnen voor een restaurant bijvoorbeeld ontzettend in trek zijn, maar ook tal van andere vrijetijdsbestedingen doen het goed als het gaat om cadeaubonnen. Wat wel verstandig is, is om in het geval van twijfel te kiezen voor een cadeaubon die niet specifiek bij een bepaalde winkel of bepaald restaurant gebruikt kan worden, maar een bon die breeduit te gebruiken is. In het geval van een cadeaukaart voor een restaurant, doet de Dinercheque het bijvoorbeeld ontzettend goed. Even iets om rekening mee te houden dus!