Wat is het vermogen van Derk Sauer?

Wat is het vermogen van Derk Sauer? Je kent deze Nederlandse journalist waarschijnlijk van The Moscow Times, wat Derk Sauer heeft opgericht in 1992 als dagblad. Ook startte hij samen met Annemarie van Gaal en de Novamedia groep een uitgeverij genaamd Independent Media. Hiermee gaf hij The Moscow Times uit, maar ook maakte hij Russische varianten van onder meer FHM, Playboy, Men’s Health en Cosmopolitan. Ben je benieuwd naar de vraag: wat is het vermogen van Derk Sauer? Lees snel verder!

Wie is Derk Sauer?

Derk Sauer is een Nederlandse media-ondernemer en uitgever. Hij werd geboren op 31 oktober 1952 in Amsterdam, Nederland. Hij is vooral bekend vanwege zijn rol bij de totstandkoming van The Moscow Times, de eerste krant in westerse stijl die in Rusland werd gepubliceerd. Sauer begon zijn carrière in de journalistiek in de jaren zeventig en werkte als journalist en redacteur voor verschillende Nederlandse kranten en tijdschriften. Eind jaren tachtig verhuisde hij naar Moskou en werd correspondent voor verschillende Nederlandse en Amerikaanse media. In 1992 richtte hij samen met een groep investeerders The Moscow Times op. De krant werd een toonaangevende bron van onafhankelijk nieuws in Rusland.

Naast zijn werk voor The Moscow Times was Sauer betrokken bij de oprichting van andere media. Hij is ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van verschillende mediagerelateerde bedrijven, waaronder een keten van boekhandels en een online mediabedrijf. Sauer is erkend voor zijn bijdragen aan de journalistiek en de media en ontving prijzen zoals de Order of Friendship van de Russische regering en de World Press Freedom Award van het International Press Institute.

Waar verdient Derk Sauer zijn geld mee?

Derk Sauer verdient zijn geld dus met alle magazines en kranten die hij door de jaren heen heeft uitgebracht met Independent Media. The Moscow Times is hier dus het bekendste voorbeeld van, wat inmiddels een digitale krant geworden is. De Russische versie hiervan is inmiddels niet meer online in verband met de strenge mediawet die in het land is aangenomen. De Engelstalige variant wordt nog wel door Sauer gemaakt. De Nederlandse journalist heeft daarnaast ook nog meerdere boeken geschreven, waaronder Typisch Russisch en Tussen Russen. Berichten uit het dagelijks leven te Moskou (samen met de vrouw van Derk Sauer, Ellen Verbeek).

Hoeveel is Derk Sauer waard?

Hoeveel Derk Sauer op het moment waard is, is lastig te zeggen. In de afgelopen jaren zijn namelijk weinig cijfers hierover bekend. Wel weten we wat het vermogen van Derk Sauer in 2014 was. Destijds stond hij namelijk in de Quote 500. Hij was toen 70 miljoen euro waard. Inmiddels kan zijn vermogen gestegen of gezakt zijn, waarbij mogelijk ook de Russische oorlog tegen Oekraïne invloed heeft gehad.

Waar woont Derk Sauer?

Derk Sauer verhuisde al in 1989 naar Rusland. Hier startte hij de eerste glossy-magazine van de Sovjet-Unie samen met een paar Russische journalisten die helemaal geen journalisten bleken te zijn, maar juist KGB-agenten. Dit betekent desondanks niet dat Derk Sauer nog steeds in Moskou woont. Door de oorlog in Oekraïne van Vladimir Poetin is Sauer namelijk teruggekeerd naar Nederland. Hij woont nu in Domburg, Zeeland. Ook de journalisten van The Moscow Times zijn naar Nederland gekomen, ze werken nu in het gebouw van Het Parool in Amsterdam. Het gezin van Derk Sauer keerde ook terug naar Nederland, waar vooral zijn zoon veel problemen mee had aangezien hij een groot bedrijf was opgestart in Rusland.

Wie is de vrouw van Derk Sauer?

De vrouw van Derk Sauer is Ellen Verbeek. Ze is journaliste en was de hoofdredacteur van Cosmopolitan in Rusland, wat dus gestart was door haar man. Het blad kreeg onder haar leiding meer dan een miljoen abonnees. Ook is Verbeek creatief directeur van Independent Media geweest. Verbeek en Sauer hebben samen drie kinderen en hebben ook nog eens samen een boek geschreven. Dit boek heeft Tussen Russen,. Berichten uit het dagelijks leven te Moskou, wat in 1992 uitgegeven is door M&P Document. Het stel was bovendien het onderwerp van een boek genaamd Moscow Times: Het Russische avontuur van Derk Sauer en Ellen Verbeek, wat geschreven is door Dido Michielsen.

Het inkomen van Derk Sauer

Het is niet bekend wat het inkomen van Derk Sauer op het moment is, wat dus ook geldt voor zijn vermogen. Wel weten we dat de journalist in 2017 The Moscow Times terugkocht nadat hij de krant samen met de rest van Independent Media eerst in 2005 had verkocht voor maar liefst 142 miljoen euro. Toen hij The Moscow Times overnam, gaf hij aan geen winst te willen maken. Hij wilde juist een bijdrage leveren aan de persvrijheid in Rusland, wat door de strenge mediawet inmiddels nog moeilijker geworden is. Desondanks is de kans groot dat het inkomen van Derk Sauer relatief hoog is, vooral omdat hij in meerdere kranten en tijdschriften heeft geïnvesteerd.