De waarde van bewegen in de winter

Weg met de winterdip! Met koud en donker weer lijkt op de bank zitten veel aantrekkelijker dan naar buiten gaan om te sporten. Maar geloof het nu maar, juist in de winter is het super goed om actief te blijven, zelfs buiten. Heb je een duwtje in de rug nodig? We geven je hier 5 redenen om nu meteen je sportspullen te pakken. Vergeet die wollen sokken voor dames niet, want die ga je nodig hebben. Lees verder!

Een beter immuunsysteem

In de winter zijn we allemaal sneller verkouden of grieperig door de kou. Maar wist je dat je door regelmatig te bewegen je lichaam sterker maakt en zo beter beschermt tegen ziektes? Mocht je toch ziek worden, dan ben je met een sterk immuunsysteem sneller weer op de been. Hoe fitter, hoe minder kans op ziek worden. Onderzoekers in Amerika hebben zelfs ontdekt dat sporten in de kou je immuunsysteem een extra boost geeft. Dat komt doordat de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten je bloedsomloop net dat extra’s geven, wat weer goed is voor je afweersysteem.

Geen warmtestuwing; hoe fijn?

In de zomer is het vaak te heet om lekker buiten te sporten en moet je of heel vroeg of laat op pad, maar zelfs dan kan het nog stevig warm zijn. Je ziet soms mensen midden op de dag hardlopen bij 25 graden, pittig hoor! In de winter heb je dat probleem niet. Zorg gewoon dat je je goed aankleedt voor wat je gaat doen, die huis sokken zijn voor na het sporten! Trek bijvoorbeeld een thermoshirt of -legging aan, doe handschoenen aan, misschien een muts en dan ben je klaar. Na je warming-up krijg je het vanzelf lekker warm en kun je de warmte ook goed kwijt (ook goed voor je bloedsomloop).

Je verbrand meer calorieën

Je lichaam moet extra zijn best doen om warm te blijven als het buiten koud is. Dus als je in de winter sport, verbrand je meer calorieën. Hoe fijn is dat? De kou zorgt ervoor dat je workout vanzelf een stuk zwaarder wordt, wat natuurlijk lekker meezit is als je wilt afvallen of gewoon fit wilt blijven.

Voldoende vitamine D binnenkrijgen

In de winter ben je vaak minder buiten. Daardoor krijg je niet genoeg vitamine D van de zon. Als je buiten sport, vul je je vitamine D aan. Dit is juist in de winter extra belangrijk. Vitamine D is goed voor je botten, tanden, hersenen, spieren en je immuunsysteem. Als je er te weinig van hebt, kunnen je spieren zwakker worden, voel je je moe en heb je sneller last van je gewrichten. Genoeg redenen dus om ook in de winter lekker buiten actief te zijn! Kies iets wat bij je past, zoals hardlopen, wandelen, fietsen of gewoon de halters mee naar buiten nemen.

Gezond voor je hart

Bewegen is goed voor je hart en in de winter is het zelfs nog beter. Door te sporten houd je je hart en bloedvaten gezond, gaat je cholesterol omlaag en je bloeddruk ook. En het is ook nog eens een fijne manier om stress kwijt te raken en je hoofd even leeg te maken, wat echt handig is als de winterdrukte toeslaat.