Al sinds de eerste aandelen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) blijkt hierin investeren een lucratieve bezigheid. Het bezit van of de handel in aandelen levert over het algemeen meer rendement op dan je tijd verkopen of investeren in bijvoorbeeld vastgoed. Het is dan ook niet voor niets dat de rijkste personen ter wereld vandaag de dag CEO of oprichter zijn van grote beursgenoteerde bedrijven. Denk aan Elon Musk (onder andere Tesla), Bill Gates (Microsoft) en Jeff Bezos (Amazon). Maar er zijn ook mensen behoorlijk rijk geworden met het investeren (van hun eigen geld of dat van anderen) in andere bedrijven. Hieronder lees je meer over vijf succesvolle beleggers en enkele wijze beleggingslessen.
Grootheden op het gebied van beleggen
Benieuwd welke mensen groot (rijk) zijn geworden met beleggen? Hieronder vind je een overzicht met vijf grootheden.
- Warren Buffet: een geschat vermogen van 121,5 miljard dollar begin 2024. Meest bekende en succesvolle belegger ooit, CEO van conglomeraat Berkshire Hathaway.
- James Simons: in 2024 een geschat vermogen van 31 miljard dollar. Hanteert als CEO van hedgefund Renaissance Technologies vooral een wiskundige benadering als strategie waarbij alles draait om dataverzameling en -analyse.
- Jorge Paulo Lemann: in 2024 een nettovermogen van ongeveer 27 miljard dollar. Braziliaanse investeringsbankier die vooral investeert in de voedings- en drankensector.
- Carl Icahn: nettovermogen in 2024 ongeveer 22 miljard dollar. Verwierf vermogen als de oprichter en grootaandeelhouder van Icahn Enterprises, een gediversifieerd conglomeraatsholdingbedrijf.
- George Soros: in 2024 een vermogen van ‘nog maar’ 6,7 miljard dollar (in 2020 ruim 30 miljard dollar gedoneerd aan goede doelen). Verwierf vermogen door onder andere beursspeculaties (zoals een miljard dollar met de val van de Britse pond in 1992) met investeringsmaatschappij Quantum Fund.
Wijze beleggingslessen
Voor beleggen geldt dat ‘resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst geven’. Toch kun je van de hierboven genoemde topbeleggers zeker wel wat leren. Hoewel ze verschillende handelsstrategieën hanteren zijn er ook overkoepelende wijze lessen.
Allereerst is het belangrijk je te beseffen dat topbeleggers zich dag en nacht bezighouden met het op de voet volgen van economische ontwikkelingen en uitpluizen van bedrijven. Waarschijnlijk kun jij daar niet fulltime je tijd en aandacht aan besteden. Voor alsnog een goed rendement is het aan te raden je goed te laten adviseren, bijvoorbeeld door Evi van Lanschot vermogensadviseur.
Een ander belangrijk punt is dat succesvol beleggen vooral om de lange termijn draait. Vergeet al die zelfbenoemde ‘financieel experts’ op social media die puur door toeval in een klap een bepaald bedrag konden bijschrijven op hun rekening, maar analyseer resultaten en denk na over welke bedrijven volgens jou een succesvolle toekomst tegemoet zien.
Tot slot gaat beleggen zoals gezegd met een bepaald risico gepaard. Spreid dus je beleggingen, om grote verliezen te voorkomen.
Wat is jouw beleggingsstrategie voor 2024?
Na de wereldwijde coronacrisis was er sprake van een sterke economische opleving. Helaas gooiden diverse zaken zoals grondstoffen-, energie- en personeelstekorten roet in het eten, en volgde een hoge inflatie en rentestijgingen. Hoewel dit niet erg positief klinkt allemaal, was 2023 toch een onverwachts goed beursjaar. De AEX eindigde bijvoorbeeld bijna vijftien procent hoger dan het voorgaande jaar. Het jaar 2024 lijkt een wederom een beweeglijk beursjaar te worden, met een spannende presidentsverkiezing en de VS en de vraag of de centrale banken de geldkraan weer meer gaan opendraaien. Heb je er al over nagedacht hoe jij hier qua beleggingen op in zal gaan kunnen springen?