De waarde van lekker eten

Vrijwel iedereen wordt blij van lekker eten. Iedereen heeft wel een gerecht waar ze net even iets gelukkiger van worden dan een ander recept. Wist je dat de waarde van lekker eten ook heel groot is? En dan bedoelen we niet het bedrag wat je ervoor moet betalen, maar wat je er allemaal voor terugkrijgt. In deze blog staan verschillende redenen waarom lekker eten veel waard is.

Eten met vrienden en familie

Op de standaarddagen eet je gewoon thuis, eventueel met partner en kinderen als je die hebt. Soms eet je wel eens met familie en vrienden en een groot deel van de mensen wordt hier ontzettend gelukkig van. Het is daarom veel waard om met familie en vrienden te eten. Onder andere om de onderstaande redenen:

 • Sociale interactie
  Als je gaat eten met familie of vrienden, heb je altijd sociale interactie. Dit heeft een mens af en toe nodig en daarom is het veel waard om lekker met een groepje te gaan eten.
 • Gezonde eetgewoonten
  Samen eten kan gezonde eetgewoonten bevorderen, omdat mensen geneigd zijn om meer aandacht te besteden aan wat ze eten als er een gezelschap bij is. Onbewust doet bijna iedereen dit. Even geen patat met limoen mayonaise, maar lekker een courgette grillen.
 • Delen van ervaringen
  Als je samen eet, deel je een ervaring. De ervaring van het lekkere eten. Je kunt het er samen over hebben als het ontzettend lekker was en ook als het minder lekker was.
 • Traditionele en culturele aspecten
  Veel culturen hechten veel waarde aan maaltijden als een manier om hun tradities en erfgoed te vieren. Het eten met familie en vrienden kan een gelegenheid zijn om culturele gerechten te ervaren en tradities met elkaar te delen.
 • Ontspanning en plezier
  Het samenzijn met dierbaren geeft vaak een soort ontspanning. Je kunt lachen met elkaar en genieten van elkaars gezelschap. Het vermindert stress en stimuleert positieve emoties. Heel veel waard dus!
 • Feestelijke gelegenheden
  Vooral bij speciale gelegenheden wordt er samen gegeten. Dit zijn speciale gelegenheden als verjaardagen, feestdagen of jubilea. Dit is voor veel mensen altijd veel waard.

 

Gezondheid

Naast dat het leuk is om met familie en vrienden lekker te eten, is het voor de gezondheid ook veel waard. Gezond eten is belangrijk om zo genoeg vitamines binnen te krijgen. Er zijn bepaalde voedingsstoffen als vitamines, mineralen en voedingsvezels die belangrijk zijn en in goed en lekker eten zitten. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezond immuunsysteem, sterke botten, een gezonde huid en andere belangrijke lichaamsfuncties. Daarnaast zitten er in lekker eten ook veel vezels en antioxidanten. Vezels helpen bij een gezonde spijsvertering, verminderen het risico op constipatie en helpen bij het handhaven van een gezond gewicht. Antioxidanten zijn vooral te vinden in groenten. Deze stof helpt schadelijke vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren. Zoals je kunt lezen, is gezond en lekker eten belangrijk voor de gezondheid van jezelf en anderen. Het is daarom veel waard om lekker, maar vooral ook gezond te eten. Als het gezonde nu ook nog lekker is, is het helemaal mooi meegenomen.