Wat is het vermogen van Rem Koolhaas?

Wat is het vermogen van Rem Koolhaas? Deze man is zonder twijfel een van de bekendste architecten van ons land. Hij won dan ook de Pritzker Prize in 2000, wat je moet zien als de Nobelprijs voor de architectuur. Daarnaast werd hij in 2008 opgenomen door Time 100 in de lijst met de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. Je raadt het dus al, Rem Koolhaas is een grote meneer in de architectuur. Je wilt nu vast ook weten hoeveel hij hierdoor heeft verdiend. Wat is het vermogen van Rem Koolhaas? Ja, daarvoor moet je nog even doorlezen!

Wie is Rem Koolhaas?

Rem Koolhaas is een Nederlandse architect, stedenbouwkundige en schrijver. Hij is de oprichter van het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA), dat hij in 1975 oprichtte met Elia en Zoe Zenghelis, en Madelon Vriesendorp. Rem Koolhaas is geboren in Rotterdam, Nederland op 17 november 1944. Hij studeerde architectuur aan de Architectural Association School of Architecture in Londen en ging later naar de Cornell University in New York, waar hij een masterdiploma in architectuur behaalde.

Rem Koolhaas is betrokken geweest bij tal van invloedrijke architectuurprojecten over de hele wereld, waaronder het Casa da Música in Porto, Portugal, het CCTV-hoofdkwartier in Beijing, China en de Seattle Central Library in Seattle, Washington. Hij staat bekend om zijn innovatieve en onconventionele ontwerpen, evenals zijn interesse in de sociale en culturele impact van architectuur en stedenbouw. Naast zijn werk in de architectuur is Rem Koolhaas ook een productief schrijver en denker over dit onderwerp. Hij is auteur van talloze boeken over architectuur en stedenbouw, waaronder het invloedrijke “Delirious New York: A Retroactive Manifesto for Manhattan” en “S,M,L,XL”. Hij heeft ook architectuur gedoceerd aan instellingen zoals Harvard University, de Architectural Association en de University of London.

Waar verdient Rem Koolhaas zijn geld mee?

Rem Koolhaas verdient voornamelijk geld via zijn architectenbureau, Office for Metropolitan Architecture (OMA), dat hij mede-oprichtte in 1975. OMA heeft talloze spraakmakende architectuurprojecten over de hele wereld voltooid en de vergoedingen die met deze projecten worden verdiend, vormen de belangrijkste bron van inkomsten. van het inkomen van Koolhaas.

OMA’s klanten zijn onder meer overheden, instellingen en particuliere bedrijven, en het bedrijf genereert inkomsten door vergoedingen in rekening te brengen voor zijn architectonische ontwerp- en adviesdiensten. De exacte vergoedingen die door OMA in rekening worden gebracht, worden niet openbaar gemaakt, maar ze zijn waarschijnlijk aanzienlijk gezien de omvang en complexiteit van de projecten van het bedrijf.

Naast zijn werk bij OMA verdient Rem Koolhaas ook geld met schrijven en lesgeven. Hij is auteur van verschillende invloedrijke boeken over architectuur en stedenbouw, die hem royalty’s en spreekgeld hebben opgeleverd. Hij heeft ook lesgegeven aan prestigieuze universiteiten over de hele wereld, waaronder Harvard University en de Architectural Association, die waarschijnlijk ook inkomsten voor hem genereren.

Hoeveel is Rem Koolhaas waard?

Het is vermeldenswaard dat het vermogen van Rem Koolhaas niet openbaar wordt gemaakt en dat het moeilijk is om de exacte hoeveelheid geld die hij verdient in te schatten. Gezien zijn hoge profiel in de architectuur- en designwereld, is het echter waarschijnlijk dat hij een aanzienlijk bedrag verdient met zijn verschillende professionele activiteiten. Experts denken daardoor dat Rem Koolhaas zonder enige moeite een miljonair geworden is. Ze denken zelfs dat Rem Koolhaas op dit moment 35 miljoen euro waard is. Dit komt dus vooral door zijn architectenbureau OMA.

Waar woont Rem Koolhaas?

Het zal je niet verbazen dat Rem Koolhaas al veel huizen heeft ontworpen tijdens zijn lange loopbaan als architect. We denken dan ook dat hij zijn eigen woning heeft gedesigned, maar dat weten we eigenlijk helemaal niet zeker. Wel is het bekend dat Rem Koolhaas in Amsterdam woont. Dit is natuurlijk niet de stad waar hij is geboren, Koolhaas is namelijk een Rotterdammer.

Wie is de vrouw van Rem Koolhaas?

Rem Koolhaas was eerst getrouwd met Madelon Vriesendorp. Zij is een kunstenaar. Koolhaas en Vriesendorp kregen tijdens hun huwelijk twee kinderen: Charlie en Tomas. Zij zijn ook beide creatieve beroepen gaan uitoefenen. Charlie is namelijk een fotograaf, terwijl Tomas een filmmaker is. Rem Koolhaas en Madelon Vriesendorp scheidden in 2012. Sindsdien is de vrouw van Rem Koolhaas Petra Blaisse. Blaisse is een Nederlandse landschaps- en interieurontwerper die hij al sinds 1986 kent. De neef van Rem Koolhaas, Teun Koolhaas, was overigens ook een beroemde architect. Hij overleed in 2007.

Het inkomen van Rem Koolhaas

We weten ongeveer wat het salaris van Rem Koolhaas is doordat de jaarstukken van zijn architectenbureau OMA elk jaar gepubliceerd worden. In 2021 sloot het bedrijf af met een winst van zo goed als 5 miljoen euro. We denken daardoor dat het inkomen van Rem Koolhaas jaarlijks circa 5 miljoen euro is. In andere jaren heeft de Nederlandse architect mogelijk zelfs nog meer verdiend. Zijn onderneming OMA draait dus zeker goed!