Wat is het vermogen van Guus Kouwenhoven?

Wat is het vermogen van Guus Kouwenhoven? Je kent deze man vooral door de rechtszaak die tegen hem plaatsvond. Guus Kouwenhoven is door de rechtbank in Den Bosch, waar hij ook is geboren, namelijk veroordeeld tot 19 jaar celstraf voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee. Op het moment is Guus Kouwenhoven desondanks nog steeds een vrij man, doordat hij in Zuid-Afrika woont en leeft. Wel heeft het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof besloten dat hij aan Nederland uitgeleverd mag worden.

Wie is Guus Kouwenhoven?

Guus Kouwenhoven is een Nederlandse zakenman die werd geboren op 15 februari 1942 in Den Bosch, Nederland. Hij is de oprichter en voormalig CEO van het internationale houtbedrijf, de Oriental Timber Company (OTC), dat actief was in Liberia. Kouwenhoven werd in 2005 in Nederland gearresteerd en beschuldigd van oorlogsmisdaden en wapensmokkel in verband met zijn zakelijke activiteiten in Liberia tijdens de burgeroorlog in het land. Hij werd beschuldigd van het leveren van wapens aan de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor en zijn troepen, die verantwoordelijk waren voor wijdverbreide wreedheden en mensenrechtenschendingen.

In 2008 werd Kouwenhoven vrijgesproken van de aanklachten tegen hem, maar het Nederlandse openbaar ministerie ging in beroep tegen de beslissing. In 2017 vond een Nederlandse rechtbank hem toch schuldig en veroordeelde hem tot 19 jaar gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en wapensmokkel, maar hij blijft vrij in afwachting van zijn hoger beroep. De zaak tegen Kouwenhoven wordt beschouwd als een mijlpaal in de pogingen om bedrijfsleiders ter verantwoording te roepen voor hun rol bij internationale mensenrechtenschendingen.

Waar verdient Guus Kouwenhoven zijn geld mee?

Guus Kouwenhovens primaire bron van inkomsten was via zijn zakelijke activiteiten als oprichter en voormalig CEO van de Oriental Timber Company (OTC), een internationaal houtbedrijf dat actief was in Liberia. Het is onduidelijk hoeveel geld hij met dit bedrijf verdiende, maar de OTC was een belangrijke speler in de houtindustrie in Liberia en het was bekend dat Kouwenhoven nauwe banden had met de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor.

Het is echter vermeldenswaard dat Kouwenhoven is veroordeeld voor oorlogsmisdaden en wapensmokkel in verband met zijn zakelijke activiteiten in Liberia. Deze beschuldigingen beweren dat hij wapens en andere steun heeft verleend aan Charles Taylor en zijn troepen tijdens de burgeroorlog in Liberia, wat resulteerde in wijdverbreide wreedheden en mensenrechtenschendingen. Alle inkomsten die Kouwenhoven met zijn bedrijfsactiviteiten heeft verdiend, kunnen daarom worden beschouwd als op illegale wijze verkregen.

Hoeveel is Guus Kouwenhoven waard?

Wat het huidige vermogen van Guus Kouwenhoven is, weten we eigenlijk niet. Wel durven we te zeggen dat de Nederlandse zakenman het zeker niet slecht voor elkaar heeft. Hij stond nota bene ooit in de Quote 500, dus het vermogen van Guus Kouwenhoven is zeker hoog. Denken dat hij op het moment namelijk 100 miljoen rand op zijn bankrekening heeft staan. Guus Kouwenhoven is daarom ongeveer 6,5 miljoen euro waard op het moment.

Waar woont Guus Kouwenhoven?

Guus Kouwenhoven mag dan wel veroordeeld tot 19 jaar zijn, alsnog is hij nu gewoon vrij. Hij woont nog altijd in Zuid-Afrika, om precies te zijn in Fresnaye. Dit is een luxe buitenwijk van Kaapstad, waar Guus Kouwenhoven woont in een grote woning. Er staan bovendien de nodige luxe auto’s voor de deur van zijn villa. Guus Kouwenhoven woont dus in grote luxe in Kaapstad.

Wie is de vrouw van Guus Kouwenhoven?

Guus Kouwenhoven is getrouwd met een voormalig model uit Ivoorkust. We weten dat ze Jenny heet en dat ze dertig jaar jonger is dan de Nederlandse zakenman.

Het inkomen van Guus Kouwenhoven

We verwachten dat Guus Kouwenhoven inmiddels geen inkomen meer heeft, vooral omdat hij veroordeeld is tot 19 jaar celstraf. Ook is de zakenman ondertussen relatief oud, dus we vermoeden dat hij niet langer werkt. Wel heeft hij volgens zijn advocaat nog zakelijke belangen in Congo-Brazzaville. Het zou dus kunnen dat Guus Kouwenhoven tegenwoordig toch nog geld verdient, maar we kennen zijn inkomen niet.