Het vermogen van Noorwegen als land

Wat is het vermogen van Noorwegen? Een vraag die veel mensen zich natuurlijk al jarenlang stellen. Logisch ook, want met de flinke hogere prijzen voor alledaagse producten, kan het bijna niet anders dan dat het een ontzettend rijk land is en de mensen er gemiddeld ook veel meer verdienen dan we in Nederland doen. Wat wel opvallend is, is dat met name de prijzen van alcohol en ook verse groenten enorm hoog liggen, maar waar dit precies door komt, is voor velen ook een raadsel. Uiteraard heeft dit te maken met de accijnzen die door de overheid worden geheven, maar wat is de reden hiervan? Omdat ook wij het interessant vinden eens te kijken naar het vermogen van Noorwegen en we graag willen weten hoe het land dit heeft weten te vergaren, zijn we hier verder voor jullie ingedoken. Als we naar ons eigen land kijken, dan weten we dat we voor ruim 70% afhankelijk zijn van export, maar hoe zit dit met Noorwegen?

Innovatie en duurzaamheid

Een van de meest indrukwekkende aspecten van Noorwegen is haar voortdurende focus op innovatie en duurzaamheid. Het land heeft zichzelf gepositioneerd als een wereldleider op het gebied van schone energie en heeft ambitieuze doelen gesteld om klimaatverandering tegen te gaan. Met behulp van hydropower, windenergie en zonne energie voorziet Noorwegen in een groot deel van haar elektriciteitsbehoefte. Dit heeft niet alleen geleid tot een vermindering van de CO2-uitstoot, maar heeft ook bijgedragen aan de economische groei van het land. Als we kijken naar bekende grote steden zoals Kristiansand Noorwegen, dan zien we dat de uitstoot hier vele malen lager ligt dan hoe we er op dit moment in Nederland voorstaan, ondanks alle maatregelen die we al hebben getroffen en nog altijd treffen.

Onderwijs en Geletterdheid

Wat ook een belangrijk punt is waardoor het gemiddelde Noorse vermogen een stuk hoger ligt, is door het solide onderwijssysteem dat gericht is op brede educatie en gelijke kansen voor iedereen. Het hoge alfabetiseringsniveau in Noorwegen is een direct resultaat van de nadruk die wordt gelegd op onderwijs. Deze hoge mate van geletterdheid heeft enorm bijgedragen aan de ontwikkeling van de maatschappij, met name op het gebied van technologische vooruitgang en innovatie. Dit is dan ook direct een van de redenen waardoor het gemiddelde aantal banen op niveau hoger ligt dan in veel omringende Europese landen.

Toerisme

Noorwegen is niet alleen aantrekkelijk voor haar inwoners, maar ook voor toeristen van over de hele wereld. Dit is dan ook direct een enorm belangrijke inkomstenbron voor Noorwegen en een van de vele redenen waarom het vermogen van het land ieder jaar weer flink blijft stijgen. Zo is de Eemshaven Kristiansand ferry, die vanaf Duitsland vertrekt, enorm populair en zien we dat het aantal oversteken die de ferry maakt, ieder jaar alleen maar toenemen.

Hoeveel is de gemiddelde Noor waard?

Noorwegen staat, zoals je hebt kunnen lezen, bekend om zijn indrukwekkende economische kracht en welvaart. Met aanzienlijke reserves aan natuurlijke hulpbronnen, waaronder olie, heeft het land een robuuste financiële basis opgebouwd. Het Noorse Sovereign Wealth Fund, gevoed door inkomsten uit de olie-industrie, behoort tot de grootste ter wereld. Deze financiële slagkracht heeft Noorwegen in staat gesteld om een hoog gemiddeld inkomen per persoon te handhaven, waardoor de levensstandaard voor zijn inwoners significant is. Als we kijken naar het gemiddelde inkomen per Noor, dan komen we uit op ruim 5.000 euro per maand, waar dit in Nederland op 2.300 euro per maand ligt. Een aanzienlijk verschil dus.