Wat is het vermogen Karel van Eerd

Karel van Eerd is president-commissaris van Jumbo-supermarkten. Hij was hier jaren algemeen directeur. De Quote 500 schat het vermogen van Karel van Eerd op 2,7 miljard euro. Dit is het gezamenlijk familievermogen. Karel en zijn drie kinderen hebben allemaal een belang van 25% in het familiebedrijf. Naar veel overnames mag Jumbo zich de één na grootste supermarkt van Nederland noemen. Het bedrijf heeft meer dan 700 winkels in Nederland en meer dan 25 winkels in België. Het hoofdkantoor vind je Veghel, hier komt de familie van Eerd vandaan.

Inhoudsopgave
  • Wie is Karel van Eerd?
  • Karel van Eerd is president-commissaris van Jumbo-supermarkten
  • De succesformule van Jumbo
  • Frits van Eerd is de zoon van Karel van Eerd
  • Jumbo sponsort sporters en sportteams
  • Zijn notering in de Quote 500

Wie is Karel van Eerd?

Karel van Eerd is de vader van Frits van Eerd. De vader van Frits stond jaren aan het roer van de supermarktketen. Op dit moment is hij 84 jaar oud. De oud-ondernemer is geboren op 8 april 1938 in Veghel. Hij bracht een boek uit genaamd ‘Mijn naam is Karel van Eerd en ik bewijs dat het wel kan’. In dit boek vertelt hij de zeven stelregels voor een succesvol bedrijf. Het is een interessant boek geschikt voor de nieuwe generatie-ondernemers. Karel was als vanaf het moment één groot fan van de Formule 1. Dat heeft er ook mede voor gezorgd dat Max Verstappen, samen met vader Jos Verstappen de mogelijk kreeg om te laten zien wat ze konden en met succes!

Karel van Eerd is president-commissaris van Jumbo-supermarkten

Johan van Eerd begon in 1921 een groothandel in levensmiddelen in zijn geboortedorp Veghel. Johan, was een oom van Karel. In 1936 werd de vader van Karel mede-eigenaar. Uiteindelijk, werd in 91467 de Kroonorgansiatie opgericht. Dit bedrijf was eigenaar van 28 groothandels, voornamelijk in Brabant. Op 18-jarige leeftijd ging Karel in de zaak van zijn vader werken. Vanaf 1957 tot 1978 nam het bedrijf meerdere groothandels over. Ook hadden ze op dit moment al hun eerste winkel.

De eerste winkel van Jumbo-supermarktenten werd geopend in 1979 in Tilburg. Dit bedrijf startte Karel samen met Jan Meurs. 6 jaar nadat het bedrijf werd opgericht, kocht Karel, Jan eruit. Sindsdien zijn alle aandelen in handen van de familie van Eerd. In de jaren 80 kwamen er tientallen winkels bij. Ook kwamen de kinderen van Karel in 1983 in het bedrijf.

In 1996 bedacht hij samen met zijn kinderen de nieuwe formule. De klant staat nu centraal, ze hebben een uitgebreid assortiment en concurrerende prijzen.

De succesformule van Jumbo

Jumbo heeft haar succes te danken aan de formule; grootste assortiment, laagste prijs. De supermarkten van deze winkel hebben een grote oppervlakte. Hierdoor is het mogelijk om een groot assortiment aan te bieden. Omdat ze meer dan 700 winkels hebben, kunnen ze hun producten inkopen tegen gunstige prijzen. Jumbo, wil boodschappen doen ‘leuk’ maken. Het bedrijf had in 1996 een jaaromzet van 120 miljoen, hiermee hadden ze minder dan 1% van de markt in handen. In 2010 hadden ze een jaaromzet van 1,77 miljard euro, goed voor 6 procent marktaandeel. In de periode tussen 2010 en 2022 is het bedrijf buitengewoon snel gegroeid. 2021 eindigde met een jaaromzet van 9,91 miljard euro, hiermee had het bedrijf een marktaandeel van 22 procent. In de afgelopen jaren is het bedrijf exponentieel gegroeid door overnames. Jumbo, nam C1000 en Super de boer over, waardoor ze veel meer winkels kregen.

Frits van Eerd is de zoon van Karel van Eerd

Frits van Eerd is de zoon van Karel van Eerd. Hij was jaren de topman van Jumbo, maar treedt op 23 september 2023 af als directeur, omdat hij verdacht werd van witwassen en btw-fraude. Inmiddels, is hij geen verdachte mee. Karel van Eerd heeft nog twee andere kinderen; Colette en Monique. 

Jumbo sponsort sporters en sportteams

Jumbo sponsort veel bekende Nederlandse sporters, ze hebben zelfs hun eigen schaats- en wielrenners team. Sinds jongs af aan sponsort de supermarktketen Max Verstappen. Max, ontvangt van Jumbo naar schatting zo’n half miljoen per jaar. Team Jumbo-Visma doet het uitstekend. Bij deze schaatsploeg schaatsen de volgende schaatsers: Jutta Leerdam, Merel Conijn, Antoinette de Jong, Thomas Krol en Jorrit Bergsma. Ook sponsoren ze een wielerploeg met dezelfde naam. Deze sponsoringen kosten de supermarktketen miljoenen, maar het levert ook veel op. Het is goede reclame voor de supermarkt.

Zijn notering in de Quote 500

De familie van Eerd is echt rijk. Ze behoren tot de 10 rijkste mensen van Nederland. Karel van Eerd heeft een vermogen van 2,7 miljard euro. De familie uit Brabant behoort al jaren tot de 500 rijkste mensen van Nederland.