Wat is het vermogen van Jaap van Zweden?

Wat is het vermogen van Jaap van Zweden? Deze Nederlander is een van de beroemdste en beste dirigenten ter wereld. Zo is hij op het moment de chef-dirigent van de New York Philharmonic, al stopt hij met deze baan als zijn contract afloopt in 2024. Hij stapt dan over naar het Philharmonisch Orkest van Seoul in Zuid-Korea, hier wordt Jaap van Zweden de opvolger van Osmo Vänskä. De Nederlander won in 2012 de Conductor of the Year Award in Amerika. Wat is het vermogen van Jaap van Zweden? Dat lees je in dit artikel.

Wie is Jaap van Zweden?

Jaap van Zweden is een Nederlandse dirigent en violist. Hij werd geboren op 12 december 1960 in Amsterdam, Nederland. Van Zweden wordt alom erkend voor zijn prestaties als dirigent en bekleedde prestigieuze posities bij verschillende gerenommeerde orkesten over de hele wereld. Van Zweden begon zijn muziekcarrière als violist en op jonge leeftijd kreeg hij erkenning als een wonderbaarlijk talent. Op 19-jarige leeftijd werd hij aangesteld als jongste concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Later maakte hij de overstap naar dirigeren en heeft zich sindsdien gevestigd als een van de vooraanstaande dirigenten in de klassieke muziekwereld.

Van Zweden bekleedde opmerkelijke posities als dirigent, onder meer als muziekdirecteur van het Dallas Symphony Orchestra (2008-2018) en het Hong Kong Philharmonic Orchestra (2012-2018). Hij is momenteel de muziekdirecteur van de New York Philharmonic, een functie die hij sinds 2018 bekleedt. Van Zweden is ook gastdirigent geweest bij vele toonaangevende orkesten over de hele wereld, waaronder de Berliner Philharmoniker, het Chicago Symphony Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest. Orkest oa.

Jaap van Zweden heeft talloze onderscheidingen ontvangen voor zijn bijdragen aan de klassieke muziek en staat bekend om zijn gepassioneerde en dynamische dirigeerstijl. Hij dirigeerde een breed scala aan repertoire, waaronder symfonische werken, opera’s en hedendaagse composities, en wordt erkend voor zijn interpretaties van de werken van componisten als Mahler, Beethoven en Tsjaikovski.

Waar verdient Jaap van Zweden zijn geld mee?

Als dirigent en violist verdient Jaap van Zweden geld via verschillende bronnen, waaronder:

  • Dirigeervergoedingen: Van Zweden wordt ingehuurd door orkesten en ensembles om uitvoeringen te dirigeren, en hij verdient waarschijnlijk vergoedingen voor zijn diensten. Deze vergoedingen kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals het prestige van het orkest, de complexiteit van het repertoire en de duur van de opdracht.
  • Langetermijncontracten: Van Zweden heeft langlopende contracten gehad en heeft deze momenteel als dirigent bij grote orkesten, zoals de New York Philharmonic, het Dallas Symphony Orchestra en het Hong Kong Philharmonic Orchestra. Deze functies gaan vaak gepaard met een vast salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, wat zorgt voor een stabiele bron van inkomsten gedurende de looptijd van het contract.
  • Gastdirigenten: Naast zijn langdurige functies wordt Van Zweden als gastdirigent uitgenodigd door verschillende orkesten en ensembles over de hele wereld. Deze gastopdrachten kunnen extra inkomsten opleveren op basis van het aantal en de aard van de opdrachten.
  • Opnames en royalty’s: Als dirigent kan Van Zweden ook geld verdienen aan opnames van zijn optredens, evenals royalty’s uit de verkoop of streaming van opgenomen muziek die hij heeft gedirigeerd. Dit kunnen opnames zijn die zijn gemaakt met orkesten waaraan hij is verbonden of als gastdirigent.

Hoeveel is Jaap van Zweden waard?

Jaap van Zweden heeft als wereldberoemde violist en dirigent veel geld verdiend. Experts schatten namelijk zelfs in dat Jaap van Zweden op het moment circa 12 miljoen euro waard is. Dit vermogen heeft hij vooral opgebouwd door zijn rollen als dirigent voor meerdere orkesten.

Waar woont Jaap van Zweden?

Jaap van Zweden is geboren in Amsterdam, waar hij in 2020 een miljoenenappartement heeft laten bouwen. De dirigent betaalde maar liefst 4 miljoen euro voor het huis dat in een stadspaleis aan het Vondelpark zit. Zijn nieuwe appartement heeft een woonoppervlakte van maar liefst 500 vierkante meter. Daarnaast had hij ook een villa in handen in Laren, maar dit verkocht de Nederlander. Jaap van Zweden nog meer in vastgoed heeft geïnvesteerd met zijn zoon Daniel. Eerder woonde de dirigent ook in Amerika voor school.

Wie is de vrouw van Jaap van Zweden?

De vrouw van Jaap van Zweden heet Aaltje van Buuren. Samen hebben ze vier kinderen, drie zoons en één dochter: Anna-Sophia, Daniel, Benjamin en Alexander. Een van hun zoons is autisme, waardoor Aaltje van Buuren ervoor koos om de Stichting Papageno op te richten. Jaap van Zweden ondersteunt deze stichting ook. Hij is bovendien lid van het comité van aanbeveling van het Helen Dowling Instituut te Utrecht en de Akademie van Kunsten. Van Zweden werd overigens in 2001 ontvoerd met een vriend. De ontvoerders wilden dat ze hun gokwinsten gaven, maar de dirigent en zijn vriend wisten beide te ontsnappen waarbij de ontvoerders op ze schoten.

Het inkomen van Jaap van Zweden

Jaap van Zweden was in het seizoen 2013/14 volgens consultant Drew McManus de best betaalde dirigent van dat jaar. Jaap van Zweden kreeg in dat jaar een inkomen van 5 miljoen dollar, oftewel circa 4,5 miljoen euro. Dit bedrag bestond uit een salaris en bonussen.