Wat is het vermogen van Koning Filip van België?

Wat is het vermogen van Koning Filip van België? Hij is het oudste kind van koning Albert II en koningin Paola. Filip werd daardoor automatisch de volgende koning van België, wat gebeurde op 21 juli 2013 nadat zijn vader moest stoppen door gezondheidsproblemen. Inmiddels is hij dus alweer 10 jaar de koning van België. Het is nog onbekend wanneer hij stopt, maar we weten al wel wie zijn toonopvolger wordt: dochter prinses Elisabeth. Ze zou dan de eerste regerende koningin van België worden. Wat is het vermogen van Koning Filip van België? We leggen het in dit artikel uit!

Wie is Koning Filip van België?

Koning Filip van België is de huidige regerende monarch van België. Hij werd geboren op 15 april 1960 in Brussel, België, en besteeg de troon op 21 juli 2013, na de troonsafstand van zijn vader, koning Albert II. Koning Filip is de zevende koning der Belgen en is de oudste zoon van koning Albert II en koningin Paola. Hij is getrouwd met koningin Mathilde en ze hebben samen vier kinderen. Als koning is de rol van Philippe voornamelijk ceremonieel, maar hij heeft ook enkele politieke verantwoordelijkheden, zoals ontmoetingen met regeringsfunctionarissen en het vertegenwoordigen van België op het internationale toneel.

Waar verdient Koning Filip van België zijn geld mee?

Koning Filip van België verdient geen geld in de traditionele zin, aangezien hij een constitutionele monarch is, wat betekent dat zijn rol voornamelijk ceremonieel en symbolisch is en hij geen uitvoerende of wetgevende bevoegdheden heeft. In plaats daarvan worden zijn uitgaven, inclusief zijn officiële taken, personeel en verblijf, door de overheid gefinancierd via de Civiele Lijst, een jaarlijks budget dat wordt toegewezen om de monarchie te ondersteunen. De Civiele Lijst wordt goedgekeurd door het Belgische parlement en dekt de salarissen en onkosten van de koninklijke familie, inclusief de koning, de koningin en andere leden van de koninklijke huishouding. Bovendien financiert de Belgische overheid het onderhoud en de instandhouding van koninklijke eigendommen en andere uitgaven in verband met de monarchie.

Hoeveel is Koning Filip van België waard?

Koning Filip van België is hoe dan ook niet de rijkste monarch ooit, we weten namelijk dat Elisabeth II veel meer vermogen had. De Britse koningin kreeg dan ook een jaarsalaris van maar liefst 87 miljoen euro. Toch zal de Belg zeker niet klagen over zijn waarde. Business Insider gaf namelijk aan dat Koning Filip van België ongeveer 12,5 miljoen euro waard is. Dit liet het koningshuis zelf weten in 2013. De kans is groot dat de Belgische koning inmiddels nog meer waard is, maar dit is niet officieel bekend gemaakt.

Waar woont Koning Filip van België?

Koning Filip van België woont met zijn gezin in het Kasteel van Laken, wat al sinds 1999 hun residentie is. Dit kasteel staat in Laken, wat sinds 1921 een gedeelte van Brussel is. Naast het kasteel bezit de familie hier ook een park van maar liefst 120 hectare groot. Hierin vind je ook de Koninklijke Serres, die elk jaar drie weken bezocht kunnen worden door het publiek. Koning Filip van België gebruikt het Koninklijk Paleis van Brussel overigens als zijn werkpaleis, dit ligt op 7 kilometer rijden van het Kasteel van Laken.

Wie is de vrouw van Koning Filip van België?

Koning Filip van België is getrouwd met Mathilde d’Udekem d’Acoz. Ze is de dochter van een Waalse graaf en heeft een Belgische adellijke familie. Bovendien is ze afstammeling in de vrouwelijke lijn van Poolse adellijke families, waaronder de graven Komorowski en de prinsen Sapieha. Koning Filip van België trouwde met zijn vrouw Mathilde in Brussel op 4 december 1999. De burgerlijke plechtigheid vond plaats op het Stadhuis van Brussel, de religieuze plechtigheid juist in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in dezelfde stad. Koning Filip van België heeft met zijn vrouw Mathilde vier kinderen gekregen: prinses Elisabeth, prins Gabriël, prins Emmanuel en prinses Eléonore.

Het inkomen van Koning Filip van België

Of je kunt spreken van een salaris bij een koningin mag je zelf bepalen, maar we weten wel wat de jaarlijkse vergoeding van Koning Filip van België is. Koning Filip van België krijgt namelijk een jaarinkomen van 11,7 miljoen euro. Hij zou hiermee de op één na grootst verdiende monarch binnen de OESO zijn. Dit is de vereniging van de 35 meest ontwikkelde landen. Onze eigen koning Willem-Alexander krijgt jaarlijks 880 duizend euro, ter vergelijking.