Wat is het vermogen van Koning Salman?

Wat is het vermogen van Koning Salman? Deze man is sinds 2015 de koning van Saudi-Arabië nadat hij eerder onder meer de Minister van Defensie, premier en kroonprins van het land was. Hij is de 25e zoon van koning Abdulaziz, wat de stichter van Saudi-Arabië is. Koning Salman is bovendien het op twee na oudste nog levende staatshoofd ter wereld, hij moet alleen Mahmoud Abbas (Palestina) en Paul Biya (Kameroen) nog voor zich laten. Wat is het vermogen van Koning Salman? We leggen het antwoord in dit artikel uit!

Wie is Koning Salman?

Koning Salman bin Abdulaziz Al Saud is de huidige koning van Saoedi-Arabië. Hij werd geboren op 31 december 1935 in Riyad, Saoedi-Arabië, en besteeg de troon op 23 januari 2015, na de dood van zijn halfbroer, koning Abdullah. Voordat hij koning werd, was Salman minister van Defensie en was hij ook jarenlang de gouverneur van de provincie Riyad. Hij is lid van het Huis van Saud, de heersende familie van Saoedi-Arabië, en is een van de vele zonen van de stichter van het land, koning Abdulaziz Al Saud.

Als koning heeft Salman een aantal hervormingen doorgevoerd in Saoedi-Arabië, waaronder het toestaan ​​van autorijden door vrouwen en het vergroten van de deelname van vrouwen aan de beroepsbevolking. Hij is ook betrokken geweest bij pogingen om de economie van het land te diversifiëren en de afhankelijkheid van olie te verminderen. Het bewind van Salman werd echter ook gekenmerkt door controverse, waaronder de voortdurende oorlog van het land in Jemen, beschuldigingen van mensenrechtenschendingen en de moord op journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul in 2018.

Waar verdient Koning Salman zijn geld mee?

Als koning van Saudi-Arabië heeft Koning Salman geen persoonlijk inkomen in de traditionele zin. In plaats daarvan haalt hij zijn inkomen uit zijn positie als staatshoofd en de enorme rijkdom van de Saudi-Arabische regering. Saudi-Arabië is een belangrijke producent en exporteur van olie en de overheid haalt veel van haar inkomsten uit de verkoop van olie en andere natuurlijke hulpbronnen. Als koning van Saudi-Arabië heeft Salman de controle over de oliereserves en andere waardevolle bezittingen van het land, die aanzienlijke inkomsten genereren voor de regering. Bovendien bezit en exploiteert de Saudi-Arabische regering veel bedrijven en industrieën, zoals petrochemie, telecommunicatie en financiën. Deze bedrijven genereren inkomsten voor de overheid, die worden gebruikt om overheidsprogramma’s en -diensten te financieren.

Hoeveel is Koning Salman waard?

Als lid van de koninklijke familie heeft Koning Salman ook toegang tot de aanzienlijke rijkdom van de familie, die wordt geschat op honderden miljarden euro’s. Het is echter belangrijk op te merken dat de specifieke kenmerken van de rijkdom en het inkomen van de Saudische koninklijke familie niet openbaar worden gemaakt en dat hun exacte financiële situatie niet bekend is. Toch weten experts wel het nodige over de financiën van Koning Salman. We denken daardoor dat Koning Salman op dit moment zo’n 18 miljard euro waard is. Of dit het daadwerkelijke vermogen van de rijke koning van Saudi-Arabië is, durven we echter niet met de volledige zekerheid te zeggen.

Waar woont Koning Salman?

Koning Salman woont in het paleis van Yamamah, wat ook wel het Al Yamamah Palace genoemd wordt. Dit is de officiële residentie en tegelijkertijd ook het kantoor van Koning Salman. Als hij opgevolgd wordt, komt de nieuwe koning van Saudi-Arabië in dit paleis te wonen. Naast de regeringsvergaderingen die elke week in het paleis gehouden worden door Koning Salman nodigt hij hier ook buitenlandse staatshoofden en andere vips uit. Het paleis van Yamamah is dan ook regelrecht prachtig. Het gebouw is namelijk gemaakt van Italiaanse marmeren vloeren. De plafond- en wandpanelen vallen bovendien op, ze zijn prachtig gesneden en bewerkt. Koning Salman woont dus niet slecht in het Al Yamamah Palace!

Wie is de vrouw van Koning Salman?

Koning Salman is drie keer getrouwd. Hij heeft tijdens deze huwelijk minstens dertien kinderen gekregen, waaronder twaalf zonen. De eerste vrouw van Koning Salman was zijn nicht Sultana bint Turki Al Sudairi, de dochter van zijn oom van moederskant. Ze trouwden in 1954 en kregen samen zes kinderen, waaronder de enige dochter van Koning Salman. Sultana bint Turki Al Sudairi stierf in 2011. De tweede vrouw van Koning Salman is Sarah bint Faisal Al Subai’ai. Hun huwelijk eindigde al snel, maar ze kregen wel samen een zoon. De huidige vrouw van Koning Salman is Fahda bint Falah Al Hithlain. Het stel kreeg samen zes zonen, waaronder Prins Mohammed, de kroonprins van Saudi-Arabië.

Het inkomen van Koning Salman

Koning Salman heeft het hoogste salaris van alle staatshoofden, althans zo gaan de geruchten. Experts schatten namelijk in dat Koning Salman een inkomen van zo’n 10 miljard euro. Of dit daadwerkelijk klopt, is natuurlijk nog maar de vraag. We weten in ieder geval zeker dat Koning Salman niets te klagen heeft over zijn hoge inkomen.